Praktische informatie

Wachttijd

Binnen Psychotherapie Heuvelland (waaraan mijn praktijk verbonden is) wordt een gezamenlijke wachtlijst gehanteerd. Meldt u zich daarom aan via Psychotherapie Heuvelland (www.psychotherapieheuvelland.nl).

Wanneer ik u niet kan zien binnen een voor u aanvaardbare wachttijd, kunt u altijd contact opnemen met uw huisarts voor een verwijzing naar een andere hulpverlener. U kunt ook contact opnemen met uw zorgverzekeraar en vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u ondersteunen, zodat u binnen 4 weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat de behandeling binnen 10 weken vanaf de intake is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars zijn overeengekomen (de treeknormen).  

Datum: 07-02-2025

Aanmeldprocedure en verloop behandeling

Nadat u uw verwijzing hebt ontvangen, bij voorkeur via uw huisarts of praktijkondersteuner GGZ, kunt u een kort verzoek tot contact sturen (zie de pagina 'Contact'). Ik zal dan contact met u opnemen en u informatie geven over de aanmelding, vergoeding, behandeling en dergelijke. Als er geen contra-indicaties zijn, plannen we een eerste intakegesprek, met inachtneming van de wachttijd.

Het doel van de intake (meestal 3 tot 5 gesprekken) is om u beter te leren kennen en zicht te krijgen op uw problemen, de achtergrond waarin deze zijn ontstaan, hoe u hiermee omgaat, en wat u in de behandeling wil bereiken. Daarnaast onderzoeken we of u zich op uw gemak voelt bij mij als therapeut en of ik voldoende voor u kan betekenen. Aan het einde van de intake volgt het adviesgesprek. Hierin bespreken we het gevormde beeld en doe ik u of een behandelvoorstel, of (wanneer ik geen passende zorg kan bieden en/of er factoren zijn die psychotherapie in de weg staan) bespreken we mogelijkheden voor hulp elders. 

Wanneer we overgaan tot behandeling, stellen we samen een behandelplan op met daarin concrete behandeldoelen. Hierop volgt, zonder wachttijd, de behandeling. Als dat wenselijk is, kan uw partner of een andere naaste bij de behandeling betrokken worden.

Tijdens het behandeltraject zullen we het behandelplan regelmatig evalueren. Aan het einde van de behandeling bekijken we of u voldoende heeft aan hetgeen bereikt is, of dat na psychotherapie nog andere hulp gewenst is. 

  

Beroepscode en vertrouwelijkheid

Ik ben gehouden aan de Beroepscode voor psychotherapeuten zoals die is opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie. Hierin is onder andere geregeld dat alles wat besproken wordt in de behandelkamer vertrouwelijk is. Ook wordt de vertrouwelijkheid geregeld in de Wet op de Geneeskundige Behandel Overeenkomst. In het kader van de privacywetgeving (AVG) vindt u het privacystatement van mijn praktijk onderaan deze pagina.

 

Klachten

Indien u niet tevreden bent over de geboden zorg, kunt u dat allereerst bij mij melden. Ik zal dan samen met u zoeken naar een oplossing. Daarnaast ben ik  aangesloten bij de klachten- en geschillenregeling van zowel de NVP als de LVVP, waarmee u ook contact op kunt nemen.

 

Crisis en bereikbaarheid

Ik heb geen crisisdienst en daarmee geen mogelijkheden om direct te reageren in geval van crisis. Dit betekent dat u bij een acute crisis contact moet opnemen met uw huisarts en 's avonds, 's nachts, in het weekend of tijdens feestdagen met de huisartsenpost.

Wanneer er geen acuut contact nodig is, maar wel binnen 24 uur, kunt u via het contactformulier op deze website of via uw portalaccount een bericht achterlaten. Op dinsdag, donderdag en vrijdag is het secretariaat van de praktijk (via Psychotherapie Heuvelland) van 9.00-13.00 uur telefonisch (043 408 2045) te bereiken. 

Mijn kantoortijden zijn dinsdag en vrijdag van 9.00-17.00 uur. Ik zal dan met u onderzoeken wat er speelt, wat u op dat moment nodig heeft, en of ik dat kan bieden. Vaak is het betrekken van uw omgeving en het maken van een veiligheids- of signaleringsplan onderdeel van crisiscontact.

 

Waarneming tijdens afwezigheid

Bij planbare afwezigheid (vakanties en langdurige ziekte) maak ik met iedere patiënt afzonderlijk afspraken over eventuele noodzakelijke en/of wenselijke waarneming door een collega.

 

Online consulten en E-health

Naast face-to-face consulten zijn ook online consulten en E-health (zoals het volgen van online modules als onderdeel van uw behandeling) mogelijk.

 

Huisregels

Om te zorgen voor een veilige behandelomgeving gelden de volgende regels binnen de praktijk:

- We gaan respectvol met elkaar om. Agressief gedrag is niet acceptabel.

- Het maken van beeld- en/of geluidsopnames zonder toestemming is niet toegestaan.

- Het gebruik van alcohol en/of drugs (of het onder invloed zijn hiervan) is verboden.

- Wapenbezit, het dragen van gevaarlijke voorwerpen, diefstal, alle vormen van: 1) vernieling/vandalisme; 2) bedreiging; 3) fysiek/verbaal/seksueel geweld; en 4) stalking, zijn niet toegestaan. Bij overtreding hiervan wordt melding en/of aangifte gedaan bij de politie. Gemaakte kosten worden verhaald op de overtreder.

- Iedereen wordt geacht zelf over zijn of haar eigendommen te waken. De praktijk is niet aansprakelijk voor schade, verlies of diefstal van eigendommen.


Download
Privacystatement Praktijk Maasland Psychotherapie & Coaching
Praktijk Maasland - Privacystatement.pdf
Adobe Acrobat document 170.6 KB